Skip to main content

Hoe vaak ik toch geen dingen doe zonder er bewust bij na te denken. Voor ik het weet heb ik al weer 2 minuten mijn tanden gepoetst en staan ondertussen ook de ramen open. Of heb ik die lekkere stroopwafel toch al weer op zonder dat ik daar bewust van heb genoten. En regelmatig neem ik me weer voor om dingen echt met focus te doen, maar voor ik het weet moet ik daar weer aan herinnerd worden door op te merken dat ik de focus even kwijt was. En dat op meerdere vlakken.

Praktische winst door focus
Erg? Nou nee, niet altijd, maar soms toch wel. Ik weet dat het enorm helpend is om met focus dingen te doen. En het voorbeeld wat ik noemde over het tandenpoetsen is voor mij zelf echt een oefening om iets met aandacht te doen. Wetende dat dit én rust geeft, én ik meer in het nu ben, én ik ook meer verzadigd en dankbaar ben. Tegelijkertijd levert het ook nog eens tijdswinst op. Zo was ik onlangs met de administratie bezig, maar in mijn hoofd was ik van alles aan het bedenken en voor ik het wist was ik even met totaal iets anders bezig. Zeker bij iets als de administratie, wat niet mijn favoriete bezigheid is, merk ik het effect van ‘met focus’ bezig zijn heel duidelijk. Ik zit er dan echt helemaal in, heb het overzicht en weet de stappen die nodig zijn ook veel makkelijker uit te voeren. Vervolgens ben ik ook eerder klaar en het levert me ook echt een voldaan gevoel op. Zo fijn.

Bewust kiezen
Bewust aandacht schenken aan iets, kiezen om ergens mee bezig te zijn, dat is zo enorm helpend op vele vlakken. En zeker ook op eetgebied. Bewust eten prikkelt alle zintuigen. Kijken naar hoe datgene wat ik in mijn mond stop eruitziet, de geur ruiken, de smaak proeven en de structuur in m’n mond voelen. Allemaal dingen die mij veel meer laten genieten van het eten en die mij helpen om meer bewust te zijn van Wie ik dat eten ontvang. Waardoor ik ook bewuster kies of ik nog wel of niet iets neem. Daarnaast wordt het me ook veel duidelijker wanneer ik voldoende gegeten heb, zodat ik niet door eet totdat ik helemaal vol zit, maar totdat ik genoeg heb. Dit heb ik trouwens enorm moeten leren, want mijn overtuiging was echt dat ik zoveel moest eten totdat ik vol zat. Maar als ik een vol gevoel heb dan heb ik eigenlijk meer op dan ik nodig heb.

Focus is te trainen
Eten met focus scheelt mij heel wat snoepmomenten op een dag. Maar om die focus te hebben merk ik wel dat die op andere vlakken ook nodig is, want wanneer ik niet gefocust ben terwijl ik bijvoorbeeld die administratie doe, dan kan het zomaar zijn dat ik weer een koekje naar binnen heb geschoven zonder daar bewust voor te hebben gekozen. En dat wil ik nu juist niet. Gelukkig valt ‘focus’ te trainen. Bewust kiezen om bewust aandacht aan iets te schenken. En hoe vaker ik dat ging doen, hoe makkelijker het ook ging. En hoe makkelijker het nu ook weer terug te pakken is als ik weer even weggegleden ben.

Focus op God brengt verandering
Echter heb ik ook wel moeten leren dat ik het niet meer van mezelf kan én hoef te verwachten, want dan gaat de focus toch wel heel vaak de verkeerde kant uit. Lange tijd heb ik vanuit mijn eigen kracht steeds weer geprobeerd die focus te houden. En die focus werd mijn doel, terwijl het toch echt maar een middel is. Wel een zeer helpend middel, maar niet meer dan dat. Door juist de focus op God te houden, krijgt die focus op andere dingen ook echt een heel andere lading. Niet iets wat moet, maar een manier om hierin ook beter voor mezelf te zorgen. Want waarom moet ik twee dingen tegelijk doen? Waarom zou ik niet genieten van datgene wat God schenkt? Er is namelijk maar één ding wat telt; en dat is de relatie met de Heere Jezus Christus. En geloof het of niet, maar juist door de focus op Hem en Hem overal bij te betrekken, maakt dat alles in een ander perspectief komt te staan. Omdat Hij voor die verandering van binnen zorgt en wat van binnen is, komt naar buiten.

Focus om te kunnen gaan leven zoals bedoeld
Dus is de eerste focus naar Boven, van waar mijn/ onze Hulp vandaan komt. Dit op eetgebied, maar ook op het gebied van relaties, verslavingen, lijden en de meest gewone dagelijkse dingen. Eerst Hij! In alles! En Hij zal schenken wat nodig is. ‘Zoek daarom eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen (die je nodig hebt) zullen erbij gegeven worden’ (Matth. 6:33). Waarom richt ik me dan toch steeds weer op mezelf, de omstandigheden of verwachtingen? Omdat dat is wat van nature in mijn hart leeft. Echter hoef ik me daar niet achter te verschuilen, mág ik me daar ook niet achter verschuilen, maar heb ik dagelijks de hulp nodig van Boven! Die Hij schenkt, uit genade! En het raakt me echt dat wij als mensen ’t in allerlei methodes/ middelen en dus vervangers zoeken. God staat klaar, Hij steekt Zijn hand uit in Zijn Zoon de Heere Jezus, naar ons allemaal. Laten we die Hand grijpen, om meer en meer te kunnen gaan leven zoals God dat heeft bedoeld. Mét focus op Hem!

Close Menu

Recent Posts