Skip to main content

Hoe vaak wordt de vraag niet gesteld; ‘Heb je het druk?’ Of wordt er al vanuit gegaan dat je het druk hebt; ‘Je hebt het zeker druk’ krijg je dan te horen.

Druk, druk, druk
We leven in een tijd waarin veel mensen ‘druk’ zijn. We willen van alles en we moeten ook alles maar kunnen. We maken nog even tijd vrij om dit of dat te doen en desnoods laten we er iets anders voor schieten. We zeggen liever nee tegen onze man/vrouw, onze kids en onszelf dan tegen de mensen van het werk, kerk, sport, hobby of social media. Het lukt maar moeilijk om rustig te gaan zitten en tijd met God schiet er ook gemakkelijk bij in. En voor je het weer is er weer een dag voorbij, en wat hebben we dan gedaan? Voor wie hebben we dan geleefd?

Is datgene wat we doen ook datgene wat God van ons vraagt? Is datgene wat we doen van echte waarde? Of denken wíj dat we dat allemaal moeten doen en willen we dat zélf vooral? Want tja; je moet toch wel… als ik het niet doe… ja maar… eerst nog even dit en dan…

Pakken en verliezen
Als wij maar door blijven gaan, kunnen wij dan datgene wat God voor ons klaar heeft liggen wel echt ontvangen? Of pakken we het tussendoor snel even vast om het vervolgens weer (deels) te verliezen? En proberen we het daarna jachtig opnieuw te pakken?

Als een hardloper tijdens het rennen een bekertje water pakt dan verliest hij door de snelheid een groot deel van dat water, en blijft er nog maar een beetje in het bekertje voor hem over om zijn dorst te lessen. Is dat ook niet zo wanneer wij maar bezig blijven en tussendoor snel even wat van God proberen aan te pakken? Wat gaat er dan veel kostbaars verloren.

Ontvangen
We mogen langzamer gaan leven, stil zijn, tijd nemen voor God en onszelf. Om tot rust te komen, gevuld te worden door Gods genade en gesterkt te worden om onze verantwoordelijkheden te kunnen nemen. Eerst luisteren, dan doen. Dat is ook wat Jezus ons leert door Martha en Maria. Hij roept ons op: ‘Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen (dat wat wij nodig hebben) zullen u erbij gegeven worden’. (Matth. 6:33)

Filmpje
Met dank aan Jelmer (onze jongste zoon) heb ik een filmpje gemaakt om aan de hand van het beeld van de hardloper uit te leggen wat er gebeurt als we maar door blijven gaan, én dat er iets moois klaarligt wanneer we langzamer leven.

Close Menu

Recent Posts