Skip to main content

Door de berichtjes die ik afgelopen week heb geplaatst op Facebook en Instagram en de filmpjes die ik daarbij heb gedeeld (die ook op YouTube geplaatst worden) heb ik al een aantal keer de vraag gekregen; ‘Wanneer ligt er iets onder een gewoonte?’ En ook de vraag; ‘Hoe weet ik dat er iets onder ligt?’

Volgens Wikepedia is een gewoonte een handeling of een manier van handelen die men gewend is uit te voeren en die men doorgaans onbewust  – dus zonder erbij na te denken – uitvoert. Wikepedia vermeldt verder: ‘Personen vormen gewoontes door bepaalde handelingen telkens op dezelfde routineuze manier te herhalen. Deze gedragspatronen worden als het ware in de hersenen ingeprent, waardoor het in de loop van een mensenleven steeds moeilijker wordt om oude gewoontes stop te zetten en nieuwe gewoontes te vormen’.

Je houdt het niet vol
Wat ik zelf de afgelopen jaren heb ontdekt is dat een gewoonte heel makkelijk onbewust ontstaat. Zo was het voor mij een gewoonte geworden om te gaan eten wanneer ik moe was, me verdrietig voelde, spanning ervaarde e.d. En daarom was het dus zo enorm moeilijk om die gewoonte te veranderen. Want ik kon van alles in zetten om ander gedrag te vertonen (hier kan je heel makkelijk alle diëten/ middelen/ methoden die je maar kunt bedenken invullen), maar doordat de reden waarom die gewoonte was ontstaan niet aangepakt werd hield ik dat niet vol. Ik had namelijk iets anders nodig.

Het besef en de erkenning dat ik iets anders nodig had (en eten dus niet de oplossing was), was het moment waarop mijn reis richting vrijheid in eten en gewicht is begonnen. Een proces waarin ik meer en meer ging zien wie ik ben, wie God is en wie Hij voor mij wil zijn. Ik leerde om te voelen én doorvoelen (terwijl iedereen me altijd een emotionele vrouw vond, maar ik weet ondertussen dat écht voelen heel anders is dan emotioneel zijn). Dingen die in de schaduw stonden kwamen in het Licht.

Je bent aan het strijden
We gaan vaak als eerste aan de slag met ons gedrag/ gewoonten als we verandering willen. Door dingen anders te gaan doen hoop je dat je er nu eens echt vanaf komt. Je stelt je vertrouwen op regels/ diëten/ capsules/ voedingsdeskundigen en je gaat ervoor. Aan de hand van de filmpjes neem ik anderen nu stapje voor stapje mee hoe zo’n gedragsverandering (gewoonte-verandering) eruit ziet, maar dan wel zonder al die regels e.d. Als je hiermee aan de slag gaat kun je gaan ontdekken dat er iets onder je gewoonte ligt wat aandacht nodig heeft. Als jij je een tijd aan bepaalde afspraken houdt (zoals ik nu ’s avonds even geen extraatjes neem omdat ik dat weer onbewust regelmatig deed) dan wordt je nieuwe gedrag een nieuwe gewoonte. Maar als je merkt dat je hierdoor gaat vechten met jezelf, je continu aan eten denkt, je er helemaal niet prettig bij voelt en het als een grote strijd ervaart; vraag jezelf dan eens af waarom dat is. Wat maakt dat je er zo mee bezig bent? Wat wil je niet voelen? Waar ben je bang voor? Wat heb je echt nodig? En vooral ook; Waar is God hierin?

Je hebt iets anders te doen
Het liefst houden we onszelf voor dat er bij ons echt niks onder ligt, dat we gewoon snoeperds zijn. En we zijn het al jaren zo gewend dus ja. Maar als jij het toch graag anders wilt (omdat je gezonder wilt leven/ wilt afvallen/ beseft dat dit niet is hoe je wilt leven voor God) dan heb je dus wat te doen. En nee, dat is niet altijd makkelijk. Maar moet het altijd makkelijk zijn? Laat juist ieder moeilijk moment je bij God brengen, dan gaat er nog veel meer veranderen dan alleen je eetgedrag.

Kun je wel wat ondersteuning/ bemoediging/ motivatie gebruiken hierbij? De online training ‘Als eten niet de oplossing is’ neemt je mee in het proces van blijvende verandering. Om al deze kennis niet alleen maar met je hoofd te weten, maar ook daadwerkelijk te gaan toepassen in je leven. Het laten zakken naar je hart, om van binnenuit, geworteld en gegrond in Christus, te veranderen.

Close Menu

Recent Posts