Skip to main content

Dat slapen belangrijk is weten we allemaal wel. Maar wat als je niet kunt slapen?

Waar de één klaarwakker in bed ligt omdat er nog vele prikkels verwerkt moeten worden in het hoofd, ligt een ander wakker door allerlei zorgen en vragen die er kunnen zijn.
Maar wat doe je als je niet kunt slapen? Ga je er tegen vechten? Of probeer je jezelf te overtuigen dat je gewoon moet kunnen slapen, want zorgen maken is toch niet goed? God is er toch bij? Hij zorgt toch? Hij staat toch overal boven? Zo kunnen we onszelf dus ook nog eens veroordelen als we wakker liggen, wat niet helpt om in slaap te komen. En dat terwijl God ons die rust juist zo gunt.

Een tip die op meerdere vlakken rust geeft
Op internet kun je heel wat praktische tips vinden. Van schaapjes tellen tot warme melk drinken, van ontspanningsoefeningen tot lezen, maar bij deze wil ik graag iets met jullie delen waarvan ik uit ervaring weet dat het op vele vlakken doorwerkt. Zowel op lichamelijk als geestelijk vlak, maar daarnaast ook echt in ’t hart. En nadat ik dit met meerdere hulpvragers gedeeld had en zij hier ook echt blij en dankbaar van werden deel ik het nu graag met iedereen. Probeer het gerust ook eens.

Het ‘Dank-ABC’
Hoe het kwam dat ik er een aantal jaar geleden mee gestart ben (in een periode dat ik maar moeilijk in slaap kwam) weet ik niet meer. Het gebeurde volgens mij gewoon zonder dat ik daar van te voren bewust over na had gedacht. Het ‘Dank-ABC’ is eigenlijk heel simpel, tegelijkertijd wel heel ‘rijk’.

Terwijl je wakker in bed ligt ga je God danken voor iets van die dag met de letter A. Je richt je dus op God en met Hem ga je naar de afgelopen dag/ tijd kijken en je zegt (in stilte); ‘Heere God, ik dank U voor (A…) En vervolgens; ‘Heere God, ik ben dankbaar voor (B…). En zo ga je het hele alfabet langs.

Een dankbaar hart
Door je op God te richten en je aandacht bewust naar dingen toe laat gaan die je van God hebt ontvangen ontspant niet alleen je lichaam, maar komt ook je geest (hoofd) tot rust. En je vult je hart met dankbaarheid, wat weer leidt tot rust en tevredenheid. Zo kan een wakker moment omgezet worden tot een moment om je te vullen vanuit Gods genade.  

Het ‘Dank-ABC’ is een middel om je gedachten te verzetten, je te richten op God, en vanuit de verbondenheid met Hem, in dankbaarheid, tot rust te komen.

Soms noem ik alleen maar waar ik dankbaar voor ben, maar een andere keer sta ik daar wat uitgebreider bij stil. Het gaat zoals het gaat, en wat er komt dat komt er. Als ik even niets weet bij een bepaalde letter dan sla ik die over en vaak komt er dan later nog iets voorbij met die letter.  

Dank God in alles
Toen ik met het ‘Dank-ABC’ startte kwamen er de eerste keren toch wel regelmatig dezelfde dingen voorbij. Maar hoe vaker ik dit deed, hoe meer God me liet zien en hoe meer ik tijdens de dag al opmerkte waar ik God voor kon danken. Maar vooral ook dat Hij gedankt wil worden in alles! (1 Thess. 5:18)

Je focus verandert
Val je dan meteen in slaap? Nou, er zijn momenten dat ik maar tot de D kom, echter herinner ik me ook nog een nacht waarin ik twee keer het alfabet doorlopen heb. Maar doordat mijn aandacht niet ging naar de moeilijkheden en de dag van morgen (met al z’n zorgen), en de focus echt op God en datgene wat Hij mij geschonken had lag, was er echt rust. De klok tikte wel door, maar daar was ik helemaal niet meer mee bezig. En de innerlijke rust die ik had toen ik de volgende ochtend wakker werd was echt een zegen!

Richt je op God als je wakker ligt
Kom je soms maar moeilijk in slaap? Of lig je ’s nachts te malen als je even wakker wordt? Ga dan vooral eerst naar de Heere. Richt je op Hem. En wie weet is het ‘Dank-ABC’ ook voor jou wel een helpend middel.

Nog een aantal tips rondom het ‘Dank-ABC’

  • Adem bewust Gods levensadem in wanneer je Hem aanroept. Voel de adem door Hem gegeven in je binnenste stromen.
  • Dénk niet alleen aan datgene waar je dankbaar voor bent, maar formuleer ook echt in je hoofd de zin; ‘Heere God, ik ben U dankbaar voor…’ Of ‘Trouwe Vader, ik wil U danken voor…’ Dus echt woorden geven aan je gedachte.  
  • Kun je even echt niks bedenken bij een letter, ga dan door naar de volgende letter.
  • Merk je dat je tussendoor opeens toch weer met je zorgen bezig bent? Neem het waar, en pak het ‘Dank-ABC’ weer op. Je kunt gewoon weer verder gaan waar je gebleven was.
  • Merk je dat je al een aantal keer hetzelfde hebt genoemd bij een letter? Daag je zelf dan uit om iets anders met diezelfde letter te zoeken waar je dankbaar voor bent.
  • Denk niet te moeilijk en te groot. God laat Zich in alles zien. Wat denk je van die appel die Hij heeft laten groeien en jij gegeten hebt? Of je voeten waardoor jij die dag hebt kunnen lopen? Of je bril waardoor je alles beter kunt zien? En let ook eens op Gods natuur, de schittering van Zijn licht, Zijn schepselen.
  • Gebruik het ‘Dank-ABC’ gerust ook overdag…want door dankbaarheid gaan we meer en meer zien wie God is en hoe Hij hij zorgt.
Close Menu

Recent Posts