0

Gewoonten, iedereen heeft ze. Door iets steeds weer te herhalen wordt het als het ware een routine en op een gegeven moment hoef je er niet/ nauwelijks meer over na te denken. Dat is handig, maar dan wel als het helpende/ goede gewoonten zijn. Maar wat als je gewoonten hebt die jou belemmeren? Of die zondig zijn?

Uhm, zondig? Ja, je leest het goed. Want hoe vaak doen we geen dingen (als een gewoonte) wat niet tot Gods eer is? En zo ontdekte ik tijdens de voorbereidingen van de masterclass ‘goede en gezonde gewoonten ontwikkelen’ dat er bij mij een gewoonte is ingeslopen waar ik niet blij van word, maar waarvan ik ook moet erkennen dat dit een zondige gewoonte is.

Emotie-eten
Heel wat jaren van mijn leven heeft eten mij geholpen om niet te hoeven voelen. Dat is een heel proces geweest om daar vrij van te komen. Iets waar velen naar verlangen en wat dus ook echt mogelijk is. Zodat eten weer de plaats inneemt van voeding, dus om je te voeden, en God je kan vullen. Als er nu ingrijpende dingen gebeuren krijg ik zeker nog weleens de neiging om naar eten te grijpen, echter heb ik een keuze en weet ik wat ik op zo’n moment beter kan doen. Stil zijn, en vanuit de verbinding met God ook verbinding met mezelf maken, voelen wat er is en daarvoor zorgen. Het in het Licht brengen.

Op weg naar vrijheid
In de online training ‘Als eten niet de oplossing is’ komt het thema rondom emotie-eten ruim aan bod. En door middel van verschillende oefeningen en audio-bestanden worden de deelnemers stap voor stap begeleid in dat proces. Oefeningen die ik zelf ook doorlopen heb, en ook nu nog weleens gebruik op bepaalde momenten. Want ook ik blijf een mens en het is niet zo dat wanneer je die weg richting vrijheid in eten en gewicht hebt gelopen dat je dan nooit meer teveel eet, nooit meer behoefte hebt aan iets lekkers wanneer je je rot voelt, of nooit meer te maken hebt met verleidingen. De ultieme vrijheid is waar we naar op weg zijn, we zijn op reis. Echter is het wel anders, heel anders. Omdat God hierin verweven is en het niet om eten, gewicht of mij gaat, maar om Hem. En hoe meer je oefent, hoe vaker je weer opstaat nadat je ‘gevallen’ bent, en hoe meer plaats God in je leven krijgt (ook op eetgebied) hoe meer het je dus eigen wordt. En daarvoor alle eer aan God!

Waarom ik een gewoonte wil doorbreken
Maar ook andere dingen kunnen je dus eigen worden, zoals bij mij er echt weer ingeslopen is om ’s avonds steeds maar weer wat lekkers te pakken. En door de voorbereidingen van die masterclass werd ik me daar eigenlijk pas bewust van. Hoe vaak ik toch zomaar weer iets in mijn mond stopte. En niet omdat daar een bepaalde emotie/ gebeurtenis onderligt, zoals ik voorheen dus wel had. Het is echt een stukje gedrag wat er in is geslopen. Een stukje gedrag wat ik niet wil. Want ik heb het gewoon niet nodig, het is vaak ongezond wat ik pak en op deze manier zorg ik ook niet goed voor mijn lichaam. En gebruik ik eten dus onbewust weer om me te vullen, in plaats van me te voeden. En is het dus een ongezonde, ongewilde en zondige gewoonte.

Videoserie gewoonten doorbreken
De komende tijd hoop ik hier meer over te gaan delen en dat ga ik doen door video-opnames. Een aantal keer per week (ik vermoed dat dagelijks niet haalbaar is, maar wie weet) zal ik iets vertellen over hoe een veranderingsproces er uit kan zien en neem ik jullie mee in mijn proces, om de gewoonte ’s avonds steeds van alles te eten, te doorbreken. En ik ben me er van bewust dat het kan overkomen dat het voor mij veel makkelijker is dan voor anderen. Maar wat ik heb mogen leren in de afgelopen jaren hoop ik door middel van de video’s een stukje door te kunnen geven. Wat God mij heeft geleerd en laten ontdekken en hoe Hij heeft geholpen (en nog steeds helpt) is iets wat ik door mag geven. En elk proces is anders, want wij zijn allemaal anders. Maar we hebben dezelfde God! Er is Hoop!

Te volgen op YouTube
De filmpjes (zie hieronder) kun je bekijken via deze link
Wanneer je je abonneert krijg je als het goed is een melding als er een nieuw filmpje geplaatst is, en anders kun je het via bovenstaande link in de gaten houden. Wanneer je worstelt met eten en gewicht, of graag wilt afvallen maar het lukt je maar niet, dan kunnen de filmpjes je hopelijk wat ondersteunen en motiveren, echter hebben de filmpjes zeker niet de waarde/ inhoud van de online training ‘Als eten niet de oplossing is’. Het is dus een klein inkijkje wat ik op deze manier hoop te delen.

Voor het gemak deel ik hieronder ook de filmpjes die op You Tube zijn geplaatst. En lees vooral ook de blog Wanneer ligt er iets onder een gewoonte

Startfilmpje videoserie gewoonten

Video 2 Belangrijk bij de start

Video 3 Optrekken met God

Video 4 Verantwoordelijkheid nemen

Video 5 Een nieuw pad in je brein

Video 6 Wat als ‘t moeilijk is

Video 7 Mildheid en genade

Video 8 Verwacht het van de Heere

Recent Posts